Jenerik Marka (Marka Ürün, Kategorileşmiş Marka) Nedir?

Jenerik Marka


Ünlü pazarlama ustası Jack Trout "Farklılaş ya da öl!" derken markaların farklılaşmasını, farklılaşamayan markaların ise öleceğini vugular. Bu vurgu kuşkusuz gerçektir ve bu farklılaşmaya biraz tuz biber olarak konumlandırma da katılırsa tadından yenmez. Konumlandırma konusuna ayrıntılı olarak ilerleyen yazılarda bahsedeceğiz.
Bazı markalar o kadar güçlü konumlandırılmıştır ki tüketicinin zihninde jenerik olarak (yani akla gelen ilk marka olarak kalmıştır.)

Jenerik marka içinde bulunduğu ürün grubuna adını veren markadır. Jenerik markaların nasıl ortaya çıktığına bakarsanız sektöründe ya ilk ürün ya tek ürün ya da uzak ara en bilinen ürün olduklarını görürüsünüz. Ayrıca sektörlerinin veya ürün gruplarının adları duyulmadığı/bilinmediği için halk o ürün grubuna ilk/tek/bilinen markanın adıyla hitap etmiştir.

Örneğin bir çay bahçesine gittiğimizde arkadaşımız "Bi tane Nescafe alabilir miyim hocam?" diye sorabilir ama kahve ona gelince "Bu kahvenin markası Nescafe mi?" diye sormaz veya yine aynı arkadaşımız kıllık yapıp "Hocam Nescafe iptal olsun ben bi Fanta alayım." der ama gelen içeceğin markasının Yedigün mü, Sunny mi yoksa Fanta mı olduğunu bilmez. Ona sadece bardakta portakal aromalı gazoz gelir veya babanız size "Şu bakkaldan bana bi permatik al da gel." diyebilir, ama gelen traş bıçağının markasının Derby mi yoksa Permatik mi olduğunu farketmez. Bu şekilde bazı markalar dilimize o kadar pelesenk olmuştur ki ne yaparsak yapalım hep onları ifade ederiz.

Şimdi sözü çok uzatmadan sizlere bazı jenerik olmuş marka örnekleri gösterelim.


Yazıda da bahsettiğimiz gibi Nescafe, ki kendisine Nescafe diye değil hazır 3ü1 arada kahve diye seslenmemiz gerekir. Yoksa bozulabilir.




Fanta, o da kendisine portakal aromalı gazoz diye tanım blur ama ninelerimiz, dedelerimiz ona sarı kola diye hitap eder... Ayy yerim ben o tonton nineleri, dedeleri :)





Permatik, kendisinin kimlikteki adı hazır traş bıçağıdır. Ona Permatik dersek yüzümüzde ufak tefek çizikler bırakabilir, kendisi öfkeli bir arkadaşımızdır.

 

Keza Pimapen de öyle  ürünün asıl ismi pvc doğrama penceredir. Pimapen de yine bir marka adıdır. Eğer ona Pimapen dersek açık kalabilir ve boynumuz tutulabilir.



Borcam, kendisi milli hediyemiz olarak bilinir. Annelerimizin vazgeçilmezidir ama Borcam da bir marka adıdır.



Buna çok şaşırabilirsiniz çünkü ben çok şaşırmıştım, ben çok şaşırdıysam siz de şaşırmalısınız!
Oralet, kahvehanelerin vazgeçilmezi, babamızın kahveci abiye "Bana bi çay çocuğa da bi oralet!" diye bağırdığı, portakallı, limonlu, elmalı diye yüz çeşit olan sıcak içecek Oralet aslında Eczacıbaşı'nın bir gıda markasıdır.



Jeep, Cip yani aslında 4 çekerli otomobildir Jeep ise bir markadır.




Selpak, nezle olduğumuzda bakkal amcaya hep "Abi bi Selpak alabilir miyim?" deriz ama aslında Selpak bir markadır orijinal tanımı ise hazır peçetedir. Kendisine Selpak deyince sinir krizi geçirebilir aman dikkat!




Sana, annemizin bize "Pilav yapıcam hadi marketten bi paket Sana al da gel." demesiyle daha küçük yaşlarımızda beynimize kazınmasıyla biliriz. Aslında asıl adı hazır margarindir. Ona Sana deyince "Sensin Sana, sana Sana denilse hoşuna gider mi?" diye sorabilir!


Bankamatik, çoğu kişi "Para çekicem bankamatiğe gitmem lazım" gibi cümleler kurar ama asıl adı Bankamatik değil ATM dir Bankamatik İş Bankasının ATMlerine verdiği isimdir.



Kot Pantolon, birçoğumuzun giydiği asıl adının Jean olduğu pantolonlardır. Kot ismi ise ülkemize bu pantolonu ilk kez getiren Muhteşem Kot adlı girişimci abinin soyismidir.
 

Vileda, annelerimizin parke gibi zeminleri sildiği temizlik gerecine denir aslında Vileda da bir markadır ve annelerimiz markayı ürün ismi olarak konumlandırmıştır.



Camsil, aslında literatürde cam temizleme sıvısı olarak geçer ama Camsil de bir markadır. Ona fıs fıs da diyebilirsiniz tamam biraz kızar ama sonra affedebilir...




Jenerik marka örnekleri bu şekildedir. Daha bir çok örnek mevcur ancak en bilinenleri bu şekildedir. Ayrıca Jenerik marka olmak çok zordur, planlı bir şekilde olmaz, jenerik marka olmak markanın değil tüketicinin elindedir.

Kaynak: Muratsaylan Blog




Share this:

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder